RTCA DO 160 E/F/G

Havacılık dünyasında tasarlanan elektronik ekipmanların, belirli çevre şartları altında her zaman doğru bir şekilde çalıştığının test edilmesi çok önemli bir adımdır. Çevre testlerinin neler olacağı ve nasıl yapılacağı, müşteriniz tarafından aktarılabilir. Ancak havacılık dünyasında, müşterinin istediği testler teker teker belirtilmesi yerine, bir test rehberi işaret edilir. Sivil havacılıkta aviyonik ekipmanlar için, genel olarak RTCA DO-160 Çevre Koşulları ve Hava Araçları için Ekipman Test Prosedürlerinin(Kısaca DO-160) kullanımı talep edilir.

DO-160, içerisinde farklı çevre koşullarına ve farklı durumlara göre kurgulanmış testleri ve bu testleri nasıl uygulayacağına dair yöntemleri içeren bir rehberdir. Ayrıca bu rehber, test kabul koşulları için referans değerler de içerir. DO-160 testleri, 26 farklı test başlığı altında toplanmış olup, hemen hepsinin altında hava aracının tipine, uçtuğu yüksekliğe ve ekipmanın hava aracında bulunacağı yere ve bu yerin iklim kontrolünün olup olmamasına göre değişen alt kategoriler bulunmaktadır.

DO-160’da bulunan testlerin tamamı bir elektronik ekipmana uygulanacağı gibi, sadece bir kısmı da uygulanabilir. Hangi testlerin ekipmana uygulanacağı, havacılık otoritesinin koyduğu kurallar, müşteri ve sistem mühendisi tarafından belirlenir. Ayrıca sistem mühendisi, belirlediği testlerin hangi kategoride olacağını, müşteri ile anlaşarak belirler.

Testler ve bu testlere ait kategoriler belirlendikten sonra, DO-160 dokümanı belirlenen testleri yapmanız için gereken test düzeneğini nasıl kuracağınızı adım adım açıklar. Buna ek olarak, nasıl ölçüm alacağınızı, hangi test ekipmanlarını kullanacağını, ne kadar süre çalıştıktan sonra test alacağınızı da ayrıntılı olarak anlatmaktadır.


Bölüm 4 - Sıcaklık ve Yükseklik

Bölüm 5 - Sıcaklık Değişimi

Bölüm 6 - Nem

Bölüm 7 - Operasyonel Şoklar ve Çarpışma Güvenliği

Bölüm 8 - Titreşim

Bölüm 9 - Patlama Koruması

Bölüm 10 - Su Geçirmezlik

Bölüm 11 - Sıvılara Duyarlılık

Bölüm 12 - Kum ve Toz

Bölüm 13 - Mantar Direnci

Bölüm 14 - Tuz Spreyi

Bölüm 15 - Manyetik Etki

Bölüm 16 - Güç Girişi

Bölüm 17 - Gerilim Yükselmesi

Bölüm 18 - Ses Frekansı İletken Duyarlılık - Güç Girişleri

Bölüm 19 - Uyarılmış Sinyal Duyarlılığı

Bölüm 20 - Radyo Frekansı Duyarlılığı (Yayılan ve İletilen)

Bölüm 21 - Radyo Frekansı Enerjisinin Yayımı

Bölüm 22 - Yıldırımdan Kaynaklanan Geçici Duyarlılık

Bölüm 24 - Buzlanma

Bölüm 25 - Elektrostatik Deşarj (ESD)



19 Mart 2024

Tarım ve Ormancılık Sektöründe Elektromanyetik Uyumluluk Testleri ve Belgelendirme Hizmetleri Günümüzde, elektronik cihazların kullanımının artmasıyla birlikte, bu cihazların birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışabilmesi Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) […]